Selvom at sommerferieperioden begynder, holder tyven ikke fri.

Dette skyldes ofte to årsager. Først grund er at vi lader vores huse stå tomme uden opsyn, når vi rejser på ferie. Den anden grund er, at når temperaturen stiger åbner vi døre og vinduer for at lufte ud, men vi glemmer at lukke dem også når vi tager hjemme fra.

Hvad kan du gøre for ikke at invitere tyven ind?

Der er to former for tyveri- og indbrudssikring; teknisk eller mekanisk. Teknisk indbrudssikring er bl.a. alarmer, video overvågningssystemer. Omvendt er mekanisk sikring låse, hasper, gitter osv.

Indbrudstyven ser efter svage punkter i huset

Ved forebyggelse af indbrud er det vigtigt, at du ser på huset med indbrudstyvens øjne. Dette skal du gøre, for at finde ud af hvor der er oplagte steder at bryde ind. Indbrudstyven ser efter hvor det er nemmest at bryde ind samt om der er nemme værdier i huset f.eks. kontanter, smykker og telefoner.

Ligesom det er vigtig at forebygge mod indbrud, er det ligeså vigtigt at have gjort overvejelser omkring hvordan man kan begrænse tyvens flugt muligheder. Tyverisikring skal heller ikke besværlig gøre daglig dagen, men skabe en følelse af tryghed når man er hjemme.

Indbrudstyven benytter sig af dine vinduer

 

Oftest foretrækker tyven at komme ind gennem et vindue, hvor de enten smadre ruden, fjerner glaslisterne og derved afmonter vinduesglasset eller også bryder tyven vinduet op med et værktøj. Der er nogle forskellige forbyggende tiltag du kan foretage dig, for at minimere risikoen for indbrud.

Gør det besværligt og stressende for indbrudstyven, med det formål at få indbrudstyven til at droppe indbruddet.

For at forebygge at tyven fjerner glaslisterne kan du bl.a. lime listerne fast med silikone eller også kan du skrue glaslisterne fast med envejsskruer – også kaldet sikringsskruer. Inden du begynder at sikre din glaslister, så kontakt din glarmester for en snak om hvad der bedst for din type vinduer.

Du kan også sikre dig mod at indbrudstyven brækker dit vindue op med værktøj. Det gør du bl.a. ved at forstærke dine vinduesrammer med jernplader eller dækskinner. Ligeledes kan du også forhindre, at vinduet kan tages ud ved at sætte nokker ved vinduets hængsler. Hvis du har ældre trævinduer, er det vigtigt at du ikke sætte noget fast på vinduet, uden at du har undersøgt træets kvalitet. Du kan kontakte en tømmer, som kan komme og gennemgå træværket.

Sæt et sikkerhedsbeslag i dit vindue

Du kan også vælge at sætte sikkerhedsbeslag på vinduet, hvilket gør det svære for indbrudstyven at åbne vinduet udefra. Sikkerhedsbeslaget kan også fungere som en børnesikring.

I den situation hvor indbrudstyven går efter at smadre en rude, kan du bl.a. sætte sikkerhedsfilm på vinduet for at forstærke ruden mod slag. Det er også vigtigt, at tjekke husets kældervinduer om de er sikre mod indbrud. Her kan du gøre det samme som er nævnt ovenfor, men udover det kan du sætte bl.a. jernstænger eller trådnet op foran kældervinduet.

Du kan også sikre dine vinduer mod indbrud ved at udskifte dine gamle vinduer med nye. Når du bestiller nye vinduer skal du også overveje hvilke sikkerhedsmæssige tilføjelser du gerne vil have på dine vinduer. Her kan du f.eks. vælge at få sikkerhedsfilm, –hasper eller –beslag på dit vindue. For mere information omkring sikring af vinduer kan du læse sikring mod indbrud.

Døren skal også sikres

I huse og stuelejligheder er det ikke ofte, at indbrudstyven bruger døren som indgang, men hvis du bor i lejlighed over stueplan er det hoveddøren eller døren til bagtrappe som indbrudstyven benytter, derfor er også vigtigt at sikre dørene mod indbrud.

Hoveddøren giver en indikation af hvordan sikkerheden er i resten af huset.

Dette gøres f.eks. Ved at have en dobbeltcylinderlås i døren dvs. at døren kan låses både indvendigt og udvendigt. Det er også vigtigt, at selve låsen har et højt sikkerhedsniveau, som gør det svært for indbrudstyven at bryde låsen op.

Terrassedøren er også en oplagt mulighed for indbrudstyven at benytte sig af, da en terrassedør ofte er placeret på bagsiden af huset, og samtidig med at indbrudstyven kan benytter sig af terrassedøren som indgang, er det også en nem flugtvej efterfølgende for tyven. Du kan sikre din terrassedør ved at have en dobbeltcylinderlås på døren, hvor den skal låses op med en nøgle for åbne døren selvom at en rude i døren er slået i stykker. Ligesom på vinduer kan du også sikre glaslisterne så den ikke kan tages ud, og det gøres på samme måde som ved vinduer.

Indbrudstyven kan også komme ind i huset gennem en kælderdør. Kælderdøren sikres på samme måde som en hoveddør og terrassedør. Derudover kan der også sættes en jernbom på tværs af kælderdøren.

Nye døre kan også betale sig

I stedet for at indbrudssikre ældre døre, kan du også vælge at udskifte dine døre. Når du udskifter dine døre er det også vigtigt, at du her overvejer hvordan du kan sikre dit hus mod indbrud. På din nye hoveddør eller terrassedør kan du vælge at få dobbeltcylinder lås i døren, dvs. at døren både kan låses ind-og udefra. Derudover kan du også få ekstra lukkepunkter som gør at døren lukkes bedre i, men det er også med til at gøre det svære for tyven bryde døren op.

Ting du kan gøre inden du rejser

  • Få huset til at se beboet ud.

Lad radioen stå tændt, eller sæt en timer på lyset indenfor så det tændes, når det begynder at blive mørkt. Udvendigt kan du sætte en bevægelsessensor op, som tændes ved bevægelse. Det gør det nemmere for naboer og forbipasserende at se hvis der sker noget ved huset.

  • Få naboer, familie eller venner til at se efter huset.

De kan sørge for at tømme postkassen evt. fylde affaldsspanden hvis den tømmes mens du er væk. Få evt. din nabo til at parkere en bil ved huset hvis de har flere biler, så ligner det at der er nogle hjemme.

  • Fjern dyre ting der kan ses fra vinduerne, så det ikke lokker indbrudstyvene.
  • Fjern løse ting omkring huset.

En cykel, som er nemt at stjæle for indbrudstyven. Det er også vigtigt, at fjerne ting som kan hjælpe tyven med at bryde ind i huset.

Du kan læse mere om hvordan du stopper tyveri på Stopindbrud.dk.

Dækker din forsikring indbruddet eller ej

Hvis tyven er kommet ind af en ulåst dør eller åbent vindue anses det af forsikringen som et ”simpelt tyveri”. Idet at tyven selv er komme ind og ses det som et tyveri og ikke et indbrud. Ved tyveri dækkes ikke stjålne smykker, kontanter eller guld. Der er tale om et indbrud hvis alt har været aflåst og lukket, og tyven har været nødt til at bryde noget op for at komme ind, også dækker din indboforsikring alt det stjålne.

Garagen og udhuse er ofte heller ikke dækket af forsikringen, så hvis du har særligt privat indbo, som er genstande der er specielt tyveri oplagte – det er f.eks. mobiltelefoner, computer, ure og våben. Dette gælder også uanset om garagen eller udhuset er aflåst eller ej. Vil du være sikker på hvad din forsikring dækker eller ikke dækker, så kontakt dit forsikringsselskab for mere information.