Når valget af materiale til nye vinduer skal overvejes, så bliver plast til tider valgt fra på grund af en lang række misforståelser og forkerte påstande. Mange af påstandene har aldrig været sande, mens nogle af misforståelserne er opstået på baggrund af ældre plastvinduer. Heldigvis har moderne teknik og udvikling gjort, at påstandene ikke længere er rigtige. Og hvis du kigger på billedet ovenfor  – kan du så se, hvilket vindue. som er af træ og hvilket, der er af plast?

Vi vil gerne nævne og forklare lidt nærmere om nogle af de spørgsmål og påstande vi oftest hører, når vi snakker med vores kunder omkring plastvinduer.

1. Falmer hvide plastvinduer ikke og kan risikere at blive gullige?

Nej. I gamle dage var det meget kendt, at hvide plastvinduer kunne risikere at blive gullige eller falme med tiden, alt efter hvor meget de blev udsat for solens UV-stråler. Heldigvis produceres plastvinduer i dag i PVC af høj kvalitet, som er UV-modstandsdygtigt, så solens stråler ikke påvirker farven på plasten eller mørner vinduernes profiler. Faktisk, så er plast meget modstandsdygtigt over for vind og vejr og holder derfor også bedre mod sne og regn.

2. Isolerer plastvinduer dårligere end andre vinduer?

Nej. Faktisk er det modsatte tilfældet, da plastik ikke er kuldeledende og derved ikke skaber kuldebroer. Det korte svar er derfor, at plastvinduer isolerer mindst ligeså godt som vinduer i andre materialer, hvis ikke de isolerer bedre. Som en ekstra bonus, så betyder det også, at plastvinduer er ekstremt gode til at undgå kondensdannelse på indersiden af ruden.

3. Kan man kun få hvide plastvinduer?

Nej og dog. Hos Jydsk Vindueskompagni kan man vælge mellem 8 forskellige farver udvendigt til sine plastvinduer, men vinduet vil altid være hvidt indvendigt. Den hvide farve er med til at lysne rummet op, mens den udvendige farve kan tilpasses facaden på boligen, så du fx udvendigt har sorte eller grå vinduer, mens de indvendigt er hvide.

4. Er rammerne på plastikvinduer ikke store og klodsede?

Nej. Der var engang, og specielt i 1970’erne, hvor rammerne på plastvinduer var meget store og klodsede og knap så kønne at se på i forhold til trævinduernes slankere profiler. Heldigvis har udviklingen medført, at du nu kan få plastvinduer, der minder fuldstændig om trævinduer i forhold til udformningen.

Jydsk Vindueskompagnis plastvinduer er tilpassede den moderne byggestil og har samme slanke profil som man kender det fra almindelige trævinduer og træ-alu vinduer.

5. Er plastvinduer ikke mere skadelige for miljøet end vinduer af træ?

Nej. Plastvinduernes materiale PVC indeholder ingen tungmetaller og blødgørere. Dette giver mulighed for at genanvende plastmaterialerne til nye produkter, hvilket faktisk skåner miljøet rigtig meget modsat trævinduer, som køres til forbrænding.

Man kan argumentere for, at plastvinduer er mindre miljøskadelige end eksempelvis trævinduer, da plastvinduer aldrig skal males ligesom trævinduerne skal. Derudover skal man heller ikke give plastvinduer en speciel coating som trævinduer skal have. Det vigtigste er dog, at plastikken genbruges, når vinduet om mange, mange år skal udskiftes.

6. Er det svært at vedligeholde vinduer af plast?

Nej. En stor fordel ved plastvinduer er, at de stort set er vedligeholdelsesfrie. Én til 2 gange årligt skal hængsler og beslag smøres, men resten af året passer vinduerne sig selv og skal aldrig males. Af samme grund, så går der fx heller aldrig råd i plastvinduerne, som du kan risikere med trævinduer, hvis du forsømmer vedligeholdelsen. Du kan derfor se frem til både at få meget vedligeholdelsesfrie vinduer, men også vinduer som holder i rigtig mange år.

Skal du udskifte vinduer på fx 1. sal, hvor det kan være svært normalvis at male vinduerne udvendigt, så bør du overveje plastvinduer. Samtidig kan plastvinduer laves, så de åbner indad og det gør samtidig også vinduerne meget nemmere at pudse, da du nu indefra kan pudse den udvendige side af ruden.

7. Skaber plastvinduer ikke meget kondens?

Nej. Plastvinduer er produceret af et ikke-ledende materiale, hvilket gør vinduerne ekstremt isolerende. Vinduerne bliver derfor ikke kolde grundet isoleringen, og skaber derfor sjældent kondensproblemer. Hvis der alligevel opstår kondens på ruderne, så er det fordi din luftfugtighed i din bolig er meget høj. I dette tilfælde vil kondensdannelse på dine vinduer være dit mindste problem og du skal i stedet undersøge, hvordan du kan nedbringe luftfugtigheden så andre bygningsdele ikke tager skade af fugten.

8. Er plastikvinduer ikke mere brandfarlige?

Nej. Hvis der opstår brand i boligen, så vil plastvinduerne have sværere ved at blive antændt, da de er lavet af et selvslukkende materiale. Det er en meget stor fordel, hvis der befinder sig personer i boligen når branden opstår, fordi man derfor kan benytte vinduet som redningsåbning og således som en flugtvej under brand.

9. Er moderne plastvinduer dyre?

Nej. De fleste vælger plastvinduer ud fra ønsket om mindre vedligeholdelse og derfor sammenligner mange prisen på plastvinduer med prisen på vinduer af træ-alu. Faktisk er plastvinduer en del billigere end træ-alu vinduer. Også selvom vinduer af træ-alu faktisk kræver mere vedligeholdelse end vinduer af plast.

Derudover skal du også medregne både tid og omkostninger ved at vedligeholde vinduer af andet materiale som fx træ, som skal males løbende og derved opstår der udgifter til maling, hvilket du helt slipper for med plastvinduer.

10. Er plastvinduer ikke mindre lydtætte?

Nej. Faktisk har plastvinduer rigtig gode lyddæmpende egenskaber og mange af vores kunder nævner også, at de har kunnet mærke en tydelig nedsættelse af udefra kommende støj efter, at de har skiftet til plastvinduer.

Hvis støj er et stort problem for dig, hvis du fx bor ud til en befærdet vej eller tæt på centrum, så kan du også få isat specielt lyddæmpende glas, som mærkbart sænker den støj der trænger gennem vinduet.

Med de følgende 10 misforståelser, er der taget udgangspunkt i Jydsk Vindueskompagnis plastvinduer. Du skal derfor være opmærksom, hvis du overvejer plastvinduer fra andre fabrikanter. Vi opfordrer derfor til, at du sørger for at spørge ind til de 10 punkter, hvis du overvejer vinduer fra andre fabrikanter end Jydsk Vindueskompagni.

Alle Jydsk Vindueskompagnis plastvinduer er af absolutte højeste kvalitet og produceres i Danmark. Jydsk Vindueskompagni giver 10 års garanti på alle vores plastvinduer.