Vi kender sikkert alle det, at have kigget på et objekt eller et hus og tænkt: ”Hold da op, det ligner da et smilende ansigt”. Dette er et psykologisk fænomen kendt som pareidolia, hvor tilfældige og meningsløse indtryk typisk opfattes som meningsfulde. Her finder du eksempler på huse der ligner ansigter.

Chokeret ansigt eller

Her ses et hus med et rundt vindue. Husets kvaderpuds er med til at forme ansigtet rundt om det runde vindue og de to cirkler der er på det runde vindues øverste hjørne, har former som øjne. Vinduet ligner en åben mund der har fået en kæmpe chok. Mine tanker ryger straks på maleriet Skriget af Edvard Munch, med sternen fra tagets kant der kunne forstille hænderne.

 

Skriget af Edvard Munk

Her ses maleriet “Skriget” af Edvard Munch. Photo credit: oddsock via VisualHunt.com / CC BY

Den uskyldige krans

Vi kende alle sammen huse med julepynt, men også i løbet af foråret og sommer er der steder i verden hvor huset bliver pyntet med en krans. Her ser vi et toetagers hus med to vinduer på hver etage. Vinduerne på anden etage med gardiner trukket halvt ned ligner øjne og kransen der pynter huset kunne ligne en rund næse.

Huset med kranset

Den uskyldige krans der ligner en næse. Photo credit Petrr via Flickr

Easte Island monumenter

Hvis man går en tur i Heidelbergs gader finder man denne bygning, som straks leder mine tanker på Moai stenstatuer på Påskeøen i Chile. Disse monumenter blev udhugget af indbyggerne på øen for mere end 1000 år siden, og selvom der findes mange teorier om betydningen, er det stadig uklart hvad de repræsenterer. Men der er i hvert fald klare ligheder mellem dem og huset.

bygning fra Heidelberg der ligner et ansigt

Her ses monumentet med en tunnel i den tyske by Heidelberg. Photo credit: Lauren Manning via Flickr

Det bevidste valg

Når man kigger på dette hus, kan man ikke undgå at tænke, at her må arkitekten bevidst have valgt at designe huset som et ansigt. Her kommer det psykologiske fænomen pareidolia mindre på spil, da jeg tror at huset bevidst skal ligne et ansigt.

Gæt et ansigt

Her er det op til dig at afgøre om der er tale om et bestemt ansigt eller det psykologiske fænomen pareidolia?

Huset blev kendt i 2011 af kontroverselle årsager, og ligger i Port Tenant, Swansea i England. Kan du gætte hvis ansigt dette kunne forstille?

Tjek under billedet om du har gættet korrekt.

 

 

 

 

Hitlers ansigt

Huset som ligger i Port Tenant, Swansea i England, er blev udnævnt til at ligne Hitlers ansigt.

Husets tag og dør er med til at skabe forestillingen om at der er tale om Adolf Hitler. Gættede du rigtigt?