Frederiksberg vinduer er også kendt som dannebrogsvinduer, der er inspireret af det danske flag Dannebrog. Typisk bruges udtrykket ‘frederiksberg vinduer’ efter at arkitekten Ole Boye, der primært byggede etageejendomme i Frederiksberg, København, brugte denne type vinduer inde i byen.
Et klassisk frederiksberg vindue består af et 3 fags vindue, hvor det midterste fag har en vandret deling lidt højere oppe end de to i siderne. På hver side er vinduet opdelt i to, hvor den nederste ramme er dobbelt så høj som den øverste del. Disse rammer er sidehængt og udadgående. Der er mulighed for at sætte sprosser f.eks. i de øverste felter, så de danner et kors i vinduet. Disse typer af vinduer er ofte højere end mere traditionelle vinduer, netop for at få plads til alle rammerne og sikre det kendte udtryk.
Opbygning af frederiksberg vinduer
Frederiksberg vinduer fås i både træ, træ/alu, mahogni og plast, der er ikke den store forskel i opbygningen. De to sider af frederiksberg vinduet er sidehængt med synlige hængsler udvendig. På rammen sidder der hasper, som bruges til at åbne og lukke vinduet, hvor det kan åbnes udad i 90 grader. Ved hjælp af en stormkrog kan det holdes åbent, så det ikke blæser i når der kommer et lille vindpust.
Der skal lægges mærke til, at hvis du ønsker et vindue der er modstandsdygtigt overfor vind og vejr, så skal du vælge frederiksberg vinduer i plast eller træ/alu, hvor der er træ på indersiden og aluminium på ydersiden.
Der er mulighed for, at tilføje sprosser til vinduet, hvis det passer til den stil man ønsker. Sprosserne kan være med til, at vise et elegant og klassisk udtryk, som bidrager til at bevare den charmerende og klassiske stil. Hos JVK anbefaler vi, at du vælger energisprosser for at undgå at glassets overflade brydes, og for at opnå optimal isoleringsevne.
Hvem vælger frederiksberg vinduer?
Når man ønsker et frederiksberg vindue er der et par valg, udover materialevalget, man står overfor. Vinduet har 6 felter, og det første man skal beslutte sig for, er hvor mange man ønsker der skal være oplukkelige. Ønsker du optimale udluftningsforhold, eller holder du bare af at have muligheden for at åbne alle felterne, vil det være den rette løsning med opluk i hvert felt.
Ønsker du derimod lidt mere lysindfald, vil det være en god ide, at lade de to midterste felter være som faste karme. Det vil sige at de ikke kan åbnes, og man derved får et lidt større glasareal, da glasset nu kan gå helt ud til karmen. De 2 midterste felter kan næsten laves så brede som du ønsker, hvilket giver god mulighed for, at give det naturlige lys fri adgang til at skinne ind rummet.
Frederiksberg vinduer er ofte anvendt til patriciervillaer og robuste murermestervillaer. Det der kendetegner disse boliger, er en høj facade hvor man netop har plads til sådan et stort vindue.
Ofte vil det komme til at virke for voldsomt, med denne type vindue i hele huset, og ofte vil pladsen heller ikke være til det. Derfor er det en god ide, at kombinere frederiksberg vinduet med f.eks. almindelige dannebrogsvinduer i 2 fag. Dette giver den samme stil, og de to typer vinduer matcher hinanden rigtig godt. Ofte vil man se frederiksberg vinduet i de større rum som stuen og køkken alrummet, mens dannebrogsvinduet vil blive brugt i de mindre rum.
Et typisk sted man også ser frederiksberg vinduet, er på etageejendomme i de store byer rundt om i landet, hvilket også er herfra vinduets navn stammer fra. Her bidrager vinduet til at beholde en flot og æstetisk facade.
Frederiksberg vinduet fås hos JVK fås med 2 eller 3-lags energiruder, der holder energiforbruget og CO2-udledning nede.