I 1910 og frem til 1935 ser den kendte og klassiske murermestervilla dagen lys, og bliver en populær boligtype. Man kan faktisk sige, at det bliver den første form for typehus i Danmark.
Murermestervillaen henvendte sig til familier i middelklassen. Villaen er især kendetegnet med at være et kompakt hus på 1 ½ eller 2 plan uden pynt eller anden udsmykning.
Opført i forbindelse med større byer, en ring længere ude end patriciavillaerne. Dette klassiske og enkle svar på et af de første typehus, bar præg af en bestemt opdeling af boligen, ofte hvor man ikke tog særlig hensyn til verdenshjørnerne og lysindfald, og vinduerne var med 1 lag glas. I stueplan er villaen delt i 4 praktiske rum, centralt fordelt rundt om skorstenen i midten, som gav varme til hele huset. Villaerne er blandt andet kendetegnet med hævet stueplan, for at gøre plads til en fuld kælder. Dette kendetegner murermestervillaen:

  • Det røde tegltag med en høj hældning på 45 grader
  • Hvide trævinduer ofte med sprosser
  • Udført i røde mursten og et fundament af beton
  • Gedigne materialer, som man ikke prøver at få til at fremstå som noget det ikke er
Klassiske dannebrogsvinduer til murermestervillaen. Fås både med og uden sprosser.

Murermestervilla med flotte og klassiske dannebrogsvinduer og hyggelige sprossevinduer på 1. sal.

Bygges igen i 1950’erne
I 1950’erne begynder man igen at bygge murermestervillaerne. Denne gang bliver der ofte monterede 2 lags glas i vinduerne. De monteres enten som forsatsvinduer eller koblede rammer. Nogle er endda med termoruder, som begyndte at vinde fremgang i 50’erne.

Stadig en populær og elsket boligtype
I dag er murermestervillaen stadig meget populære, både på grund af det gedigne håndværk og deres ofte gode placering i forhold til bymidten. For at få drømmen om den moderne bolig, til at spille overens med indretningen , vælger mange at fjerne en væg eller to i stueplan. En af ulemperne ved villaen, hvor børnene ofte boede på samme værelse, er at den ofte mangler flere værelser. Det kan være svært at lave en tilbygning i husets ånd, men det kan lade sig gøre.

Flotte dannebrogsvinduer til murermestervillaen. Giver et smukt og klassiske udtryk.

Murermestervilla med stor og sammenhængende stue, som giver plads til den moderne familie.

Skab en nutidig bolig med fokus på energioptimering
Ser man på de oprindelige murermestervillaer er disse ikke specielt godt isoleret, og lever ofte ikke op til nutidens krav. Er der ikke udført væsentlige energioptimeringer, vil du ofte kunne opnå forbedringer ved at gøre det. Der er flere måder hvorpå, du kan forbedre din bolig.

  • Efterisolere taget
  • Hulmursisolere – hvis det er gjort tidligere så tjek om det evt. er faldet sammen
  • Efterisolere kælderen samt forbedre ventilationen og opvarmningen heraf – måske nødvendigt med dræg
  • Optimering eller udskiftning af vinduerne

Nye vinduer til murermestervillaen
Har du problemer med fugt og råd i vinduerne, er det ofte tid til at skifte dem. Ligeledes, hvis de ikke har gennemgået forbedringer inden for nyere tid, kan det ofte betale sig, at udskifte eller energioptimere dem. Har du gamle vinduer af god kvalitet, kan det nogen gange være det rigtige valg, at beholde dem og indsætte nye forsatsruder med energirude. De traditionelle vinduer var ofte dannebrogsvinduer med og uden sprosser samt sprossevinduer som passer godt til den høje facade. Det er vigtigt at man er ekstra opmærksom på, at værne om husets oprindelig stil og udtryk. Det kan nemlig hurtigt blive spoleret, f.eks. ved at ændre placeringen eller gøre vinduerne større. Hvilket kan være med til, at villaen fuldstændig mister det kendte og robuste look, da vinduernes placering spiller en stor rolle. I dag bliver rigtig mange vinduer heldigvis lavet efter mål og med præcis de tilvalg som passer til din bolig.

  • Vælg energisprosser
    Der er en oplagt forbedring at hente i forhold til sprosserne. I dag er det nemlig muligt, at lave energisprosser som ikke bryder glasset, men stadig ligner en gennemgående. Derved får du meget bedre isolerende vinduer.
  • Vælg klassiske profiler
    For at understøtte og bevare udtrykket, er det oplagt at vælge de klassiske profiler, som er profileret og passer utrolig godt til den ældre byggestil.
  • Vælg sidehængte vinduer
    Kort sagt gælder det om, at vælge den type vinduer som huset er født med, med alle de moderne tiltag. Det vil ofte være danneborgsvinduer samt sidehængte vinduer med eller uden sprosser.
  • Vælg klassiske greb
    Det oplagte valg er, at vælge de klassiske anverfere og stormkrog til at åbne og lukke vinduet. Hvis du ønsker en mere moderne løsning, kan paskvilgreb vælges.

 

Smuk hoveddør med fyldninger og glasfelt med sprosser. Passer godt til murermestervillaen.

Flot hoveddør til murermestervilla, som passer til de sidehængte sprossevinduer i resten af huset.

Flotte sprossevinduer som passer smukt til den klassiske murermester villa, med røde mursten og tegl.

Klassisk murermestervilla med elegante sidehængte sprossevinduer. Sprosserne giver en flot rødtråd, ved at være valgt på alle etager.