Hvorfor palævinduer?

Er du i tvivl om, om du skal vælge palævinduer til dit hus? Om hvilke fordele og muligheder der egentlig er? Her får du præsenteret de forskellige typer palævinduer, som du kan bruge til dit hus.

Palævinduer

 

Hvad er palævinduer?

Palævinduer er danske vinduer, som er inddelt i forskellige glasfelter. Disse glasfelter bliver adskilt af tynde sprosser, som giver vinduet et elegant look. Oftest er palævinduerne sidehængte, men de kan også findes med en fast karm eller i en kombination af en karm og sidehængte vinduer.

Vinduerne var i gamle dage kendte for, at have en lang levetid. Dengang var de lavet af kernetræ, som har et højt indhold af harpiks. Harpiks holder vandet ude, og sikrer derfor vinduets lange levetid. Disse kræver dog vedligeholdelse. Idag findes der en række andre pæne løsninger, hvis man gerne vil undgå vedligehold.

De er samtidig også kendte fra helt tilbage til 1700 tallet. Her var vinduerne kendte for deres smalle sprosser og små ruder.

Palævinduerne bliver oftest brugt til store villaer eller gårde. Vinduerne udstråler et elegant og klassisk udtryk, og passer derfor rigtig godt til ældre bygninger. De findes i mange forskellige varianter. Du kan se mulighederne for sprossevinduer her og for dannebrogsvinduerne her.

 

Dannebrogsvinduet

Palævinduet, som også er kendt som dannebrogsvinduet, er inspireret af det danske flag Dannebrog. Et klassisk dannebrogsvindue består af et vindue med 2 fag, så det giver et billede af dannebrogflaget.

Vinduets rammer er sidehængt og udadgående. Oftest er traditionelle palævinduer højere end dannebrogsvinduer, da der både skal være plads til alle sprosserne, og for at det kendte dannebrogsvindues udtryk kommer frem. Se hvordan det ser ud i videoen nedenfor.

Sprossede palævinduer

Sprossede vinduer er oftest sidehængte samt monteret med to hasper (Også kaldet anverfere). Med denne kombination skal vinduerne derfor pudses udefra.

Palævinduerne var i 1700 tallet kendte for, at være symmetriske og elegante. Idag kan du vælge, hvordan dine sprosser skal se ud og designes ned til mindste detalje. Du kan se, hvad vi anbefaler til dine vinduer her.

Hos JVK anbefaler vi, at du vælger energisprosser for, at undgå at glassets overflade brydes, og for at opnå optimal isoleringsevne. Du kan lære mere om vores palævinduer her.